Beleefboerderij FARSK  in Britswert

Festival Gezonderwijs

14 september 2024

Natuurlijk samenzijn en beleven voor ouders en kinderen

Maak kennis met ‘het nieuwe leren & leven vanuit verbinding’. Voor ouders en kinderen, die nieuwsgierig zijn naar andere vormen van leren, die aansluiten bij de dromen van kinderen en hun natuurlijke ontwikkeling. Waarbij ouders ook in hun eigen spiegel willen kijken, zodat er meer verbinding is tussen hen en hun kinderen.  

GeZONderwijs is een initiatief van de Lichtkerk. De Lichtkerk is een holistische waardengemeenschap die zich richt op het eren van het licht in onszelf en elkaar (www.lichtkerk.nl).

Op het festival is van alles te doen! Interessante lezingen voor ouders, maar ook zingen, bewegen, ontdekken voor ouder en kind. Doe mee!

GeZONderwijs door Erna en Wim

“Ik geloof dat kinderen letterlijk en figuurlijk onze toekomst zijn. Zij weten hoe die eruit mag komen te zien, zij zijn de visionairs, en de belichaming van de toekomst. Samen bouwen ze die nieuwe wereld die al in hun dromen bestaat. Als het gaat om nieuwe onderwijs-systemen dan worden vaak termen gebruikt als bovenwijs, eigen-wijs, samen-wijs, creatief leren, of bijvoorbeeld in-spirit leren. Met GeZONderwijs proberen we een beeld te creëren bij een systeem. Daarnaast hoor ik de roep om onze kinderen uit het systeem te halen. Ik geloof dat onze kinderen het systeem zijn. We hoeven ze nergens uit te halen. We mogen er als een krachtig, prachtig, liefdevol en dragend netwerk omheen gaan staan, dienend aan het licht in hen.”


Eveline van Dongen

Schrijfster

  • Een aantal ouders en kinderen vormen een soort van community, zonder bij elkaar te wonen.
  • Er is professionele ondersteuning en er zijn mensen die vrijwillig of projectmatig een bijdrage leveren.
  • Het is losgekoppeld van een schoolgebouw. De projecten kunnen op verschillende locaties aangeboden worden.
  • Voor de samenkomst en om met elkaar te verbinden is er een centrale plek. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten lager.
  • Er kunnen online lessen geboden worden, ook voor een erkend diploma. Dit is een keuze, niet verplicht. Hierdoor ben je niet afhankelijk van tijd en locatie.
  • Leren hoe je op een goede wijze leert omgaan met internet en voorkomen dat kinderen heel veel online zijn. Hoe ga je om met prikkels en hoe leer je om weer naar binnen te gaan?
  • Actie en ontspanning staan centraal.
  • Stage om kennis te maken met en leren van de praktijk.
  • GeZONderwijs is voor alle leeftijden toegankelijk.

We hebben gemerkt dat het belangrijk is dat ouders en kinderen al zo vroeg mogelijk met elkaar in verbinding kunnen blijven. Bij GeZONderwijs komen die twee samen: het nieuwe leren en het leven vanuit verbinding.

Al jaren ben ik, Erna bezig geweest met verschillende projecten om binnen het reguliere onderwijs wat aan te bieden voor kinderen/ouders/leerkrachten. Zo ook in Friesland, waar ik samen met Wim bijvoorbeeld ‘Schoolverlichting’ heb gegeven. Schoolverlichting leert kinderen door yoga en mindfulness goed bij zichzelf te blijven, in een onderwijssysteem waar veel op hen af komt. We hebben gemerkt dat het zaadjes zijn, die snel weer overspoeld worden door alles wat er van hen gevraagd wordt.

Wij zijn blij en dankbaar dat wij onze bijdrage hierin mogen leveren. Ik heb ervaringen met ouders en kinderen die vastlopen. De essentie is voor mij dat we te ver van ons gevoel af zijn geraakt. De ondersteuning die ik bied, is om ze weer dichter bij hun eigen gevoel te laten komen. Wanneer ouders en kinderen allebei naar binnen gaan, dan is dat voor allen een leerzaam proces. Toch bleef en blijf ik de worsteling van ouders en kinderen zien met het schoolsysteem, waardoor ze niet voldoende gehoord kunnen worden. Je kunt alleen maar gehoord worden als de ander ook naar binnengaat.

We hopen met GeZONderwijs dat het nieuwe leren en leven vanuit verbinding samengebracht wordt. Dat ouders open staan om te communiceren over het proces van naar binnen gaan. Kinderen kunnen makkelijker leven vanuit verbinding en naar binnen gaan, als hun ouders open staan om dit in de praktijk te brengen. Dit geldt ook voor diegene die ouders en kinderen ondersteunen.

Om hier een bijdrage aan te leveren en om dit in de praktijk te brengen is mijn diepste wens en maakt voor mij de cirkel rond.

Wil je meer weten? Email: info@gezinshuisheelnatuurlijk.nl Mobiel Erna: 06 57 63 80 43